mobieltje-kopen

mobieltje-kopen: 10 praktische tips & nuttige informatie

Soorten mobieltjes

Ericsson richtte in 1956 een netwerk voor mobiele telefoons op. Vanaf dat moment konden mensen voor het eerst mobiel bellen. De mobiele telefoon wordt tegenwoordig mobieltje of gsm genoemd. Dit laatste is een afkorting voor Global System for Mobile communication (network). Door de inburgering van de afkorting, waarmee het totale systeem alsook het mobieltje zelf wordt bedoeld, is het nu correcter om de afkorting met kleine letters te schrijven.
 
De mobiele telefoon was in het begin niet bijzonder populair in Nederland. Over het algemeen vonden mensen het niet prettig als er in het openbaar gebruik van een mobiele telefoon werd gemaakt. Pas vanaf 1994 waren de apparaatjes steeds meer in het straatbeeld te zien. Dankzij een netwerk van antennes, zendmasten en satellieten kunnen we elkaar met de mobiele telefoon bijna overal bereiken, al zijn er uitzonderingen.
De mobiele telefoon heeft een enorme ontwikkeling achter de rug en er worden nog steeds nieuwe technische snufjes bijbedacht.
 
Er zijn veel verschillende soorten mobiele telefoons.
Je kunt voor kinderen een speciale mobiele kindertelefoon kopen. Het kind hoeft alleen één knop in te drukken en er wordt automatisch contact gezocht met (meestal) vier ingestelde nummers. Je kunt je kind zelf bellen, waardoor het altijd bereikbaar is.
Sommigen hebben ook een ingebouwde GPS, waardoor je de locatie van het kind kunt vaststellen.
Er zijn eenvoudige mobiele telefoons met weinig extraÂ’s, en er zijn hypermoderne geavanceerde mobieltjes die steeds meer weg hebben van kleine slimme computers.
Je kunt losse mobieltjes kopen, waar je een eigen kaart in kunt plaatsen.
Je kunt kiezen voor prepaid mobieltjes (zonder abonnement) en je kunt voor een abonnement via een provider kiezen.

De keuze hangt af van je wensen en behoeften. De één neemt genoegen met enkel ‘mobiel bereikbaar zijn’, terwijl een ander zich wil uitleven op de nieuwste mogelijkheden op het gebied van technisch vernuft.

Het ‘groene’ mobieltje!

De groeiende vraag van de consument naar duurzame producten, heeft ook een weg gevonden in de mobiele telefonie. De grootste producenten hebben deze trend dan ook weten door te voeren in de uitvoering van hun mobieltjes. Zo is er de "Reclaim" van Samsung met een omhulsel bestaande uit voor 80 procent gerecyclede maïskolven. Het “groene” zit in de verpakking, recyclebare onderdelen, efficiënt energieverbruik en richtlijnen op het gebied van duurzaamheid ten aanzien van de bedrijfsvoering.

Groene verpakking

De duurzame telefoontjes worden verpakt in kartonnen verpakkingen. Deze verpakkingen zijn uiteraard gemaakt van gerecycled papier. Sony Ericsson gaat nog een stapje verder. Zij voegen geen papieren gebruikshandleiding in de verpakking, maar een elektronische handleiding. Zo wordt er geen papier verspild.

Recyclebare onderdelen

De duurzame mobiel wordt bij voorkeur gemaakt van recyclebare materialen. Er worden maïskolven, PET flessen en dergelijke voor gebruikt. Ook proberen de fabrikanten de schadelijke chemicaliën (PVC, Berylium, antimoon, lak) uit deze toestellen weg te laten. Het mobieltje krijgt een ecologische kleur met verf op waterbasis.

Efficiënt energieverbruik

Het efficiënte energieverbruik zit hem niet in de batterijen, maar in de lader. Het stand-by stroomverlies wordt beperkt tot een minimum. De Greenheart (van Sony Ericsson) waarschuwt je met geluid als de lader geen gebruik meer maakt van de voeding uit het stopcontact.

Groen beleid

De fabrikanten van de duurzame telefoon voeren hun hele groene beleid in de fabriek door op vele vlakken, van het sorteren van afval tot het schenken van een deel van hun winst aan goede (groene) doelen.

Accessoires

Je mobiele telefoon kan met een aantal accessoires uitgebreid worden.

Oppimpen

Je kunt je mobieltje versieren met leuke gadgets, zoals kettinkjes (telefoonhangertjes). Er zijn mooie frontjes voor de verschillende modellen verkrijgbaar. Hiermee geef je de saaie, goedkope modellen bij direct een leuke, fleurige, nieuwe look. Er zijn ook diverse telefoonhoesjes en telefoontasjes verkrijgbaar.

Headsets

Je kunt je mobieltje uitbreiden met een headset. Er zijn draadgebonden en draadloze headsets verkrijgbaar.
Een headset zorgt ervoor dat je handen vrij blijven terwijl je mobiel zit te bellen. De functies van headsets kunnen verschillen. De draadloze headset werkt meestal met bluetooth, een radiografische technologie waarmee apparaten op korte afstand (hooguit 10 meter) draadloos met elkaar kunnen communiceren.
Je hebt headsets met mono- of stereogeluid, met koptelefoontje, met oortjes, oordopjes, en oortjes met een aangebouwde microfoon.
Let bij de aanschaf van een draadgebonden headset er wel op of deze is aan te sluiten op jouw type gsm. De draadloze headset is meestal wel te gebruiken op elke gsm (als deze de bluetoothfunctie ondersteunt).

Carkit

Met behulp van een carkit kun je handsfree bellen in de auto. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt een carkit inbouwen in je auto, maar er zijn ook carkits die je op het dashboard of raam bevestigt. Controleer of de carkit geschikt is voor jouw type gsm. Er zijn carkits die universeel zijn, maar er zijn ook vele carkits die gemaakt zijn voor specifieke merken.
Veel carkits sluit je rechtstreeks aan op de geluidsinstallatie in de auto. De muziek waar je naar luistert, wordt automatisch onderbroken als je gaat bellen of gebeld wordt. Een carkit kan beschikken over een oplaadfunctie waarmee je de batterij van je telefoon kunt opladen via de sigarettenaansteker. De laatste carkits beschikken bijna altijd over bleutooth.

Geheugenuitbreidingen

Dankzij geheugenkaartjes kun je in veel mobiele telefoons meer gegevens opslaan en eenvoudig uitwisselen. Je kunt deze kleine geheugenkaartjes gebruiken voor het opslaan van fotoÂ’s, filmpjes, muziek (voor de ingebouwde MP3 speler) en dergelijke.

Bijzondere toestellen

De hoofdfunctie van een mobiele telefoon blijft natuurlijk ermee kunnen bellen en gebeld kunnen worden, maar de telefoons van tegenwoordig zijn zo geavanceerd dat ze meer en meer gaan lijken op minicomputers met dezelfde eigenschappen van de pc of een minilaptop.
Deze uitgebreide toestellen verdienen het dan ook een andere benaming te krijgen. Hieronder staan voorbeelden.

iPhone

De iPhone is een gsm van Apple. Het combineert de Ipod (muziek- en mediaspeler) met gsm en PDA. Je kunt met de iPhone mailen, bellen, internetten, muziek beluisteren, foto's maken en bekijken, video's bekijken en games downloaden en spelen.

PDA

PDA staat voor Personal Digital Assistant. Het is een combinatie van gsm en persoonlijke organiser. Het kleine toestel combineert computer-, telefoon-, fax- en netwerkfuncties.

Smartphone

De smartphone lijkt erg op de PDA, maar de nadruk ligt bij het bellen. De smartphone kan net als de moderne gsm afspraken en adressen opslaan, mobiel internetten, muziek beluisteren en filmpjes bekijken. De smartphone gaat alleen ietsje verder. Ze kunnen een ingebouwde gps-ontvanger hebben, maar ook de mogelijkheid om verbinding te maken met bedrijfsnetwerken. Hierom is de smartphone bij uitstek een businesstelefoon.

BlackBerry

De BlackBerry is een PDA. Het toestel wordt als gsm gebruikt, mobiel internetten, en andere applicaties waaronder de Personal Information Manager. Dat is een softwarepakket dat persoonlijke informatie bijhoudt zoals e-mails, een agenda (de afspraken) en dergelijke.
De BlackBerry is vooral gemaakt voor zakelijk gebruik.

Gebruiksmogelijkheden

Vanaf 1996 heeft het mobieltje heel wat veranderingen op het gebied van gebruiksmogelijkheden doorgemaakt. In het begin was het niet meer dan een klein toestel waarmee je iemand kon bellen of gebeld kon worden.
In 1998 breidde de techniek zich uit met een trilfunctie. Je kon het apparaat op een trilfunctie zetten en het belgeluid uitzetten.
Na 2003 kwamen mobieltjes op de markt met meerdere functies, zoals de tril- en spraakfunctie, bluetooth, sms-functie, mobiel internet en de mogelijkheid tot het maken van fotoÂ’s of video-opnames.
 
De mogelijkheden zijn sindsdien nog meer uitgebreid. In veel toestellen zit een ingebouwde agenda, wekkerfunctie, spelletjes, rekenmachine, vertaalfunctie of andere handige gadgets. Sommigen hebben GPS-ontvangst en je kunt er televisie mee kijken.
Tegenwoordig zijn er veel mobieltjes op de markt gebracht met een ingebouwde MP3-speler en bij sommigen kunnen de MP3-bestanden als belsignaal ingesteld worden. Ook zijn er veel mobieltjes geschikt om volledige muzieknummers via het netwerk te downloaden (tegen betaling).

De mobiele telefoons worden steeds innovatiever en geavanceerder. Je kunt ze gebruiken om applicaties onder Windows te draaien. Ze hebben een minitoetsenbord of een touchscreen om het internet op te gaan, een agenda bij te houden of spelletjes te spelen. De mobiele telefoon wordt steeds kleiner en lichter, tenzij dat nadelig uitwerkt op de functionaliteit.
Voor sommige toestellen telt juist een groter beeldscherm als een verbetering. Nieuwe toestellen met veel mogelijkheden zijn de Smartphones, PDAÂ’s en de BlackBerry. Lees meer hierover in tip 9.

GSM straling ongezond?

\'Is mobiel telefoneren schadelijk voor onze gezondheid?Â’

Het is een vraag die veel mensen bezig houdt. Het is niet eenvoudig om het juiste antwoord te vinden. De elektromagnetische straling van de mobieltjes en de zendmasten zou gezondheidsschade veroorzaken. Het zou kankerverwekkend zijn. Dat is echter nog tot vandaag de dag niet onomstotelijk wetenschappelijk bewezen of bevestigd. Toch blijft het tot heden nog steeds een vraag die steeds weer opnieuw met behulp van wetenschappelijke studies en experimenten wordt onderzocht.
 
Mobiel bellen tijdens het autorijden, levert in ieder geval wel gezondheidsrisicoÂ’s op.
In Nederland vallen er jaarlijks 400 slachtoffers, veroorzaakt door mobiele bellers achter het stuur. Daarvan overleven 40 slachtoffers het ongeluk niet. Handsfree bellen levert voordelen op, maar is per definitie niet veiliger dan bellen met de mobiel aan het oor. Het risico dat er een ongeluk door gebeurt, is 3,8 keer hoger.
Het is sinds 2002 in Nederland verboden om met een mobiel in de hand een auto te besturen. Het maakt daarbij niet uit of je nu wel of niet aan het bellen bent, of je in de file staat en of je hem tussen oor en schouder geklemd hebt. De minimale hoogte van een bekeuring is 140 euro, de maximale hoogte is goed voor twee maanden cel of een boete van 2000 euro.

De gsm van de toekomst

De ontwikkeling op het gebied van de mobiele telefoon zal voorlopig nog wel doorgaan. Het technische vernuft op het gebied van telefonie is iedere keer weer opmerkelijk.

GSM voor laaggeletterden of dyslectici

De k-Reader is software voor de gsm die het mogelijk maakt om schriftelijke tekst voor te lezen door tekstherkenning en tekst naar spraak.
Je kunt een foto van een geschreven stuk (bijvoorbeeld een krantenartikel) met een mobiele telefoon omzetten in tekst die hardop wordt voorgelezen. In het scherm kun je de woorden door middel van een kleurmarkering “meelezen”.
Dit zou voor mensen met leesproblemen erg prettig zijn, of dit nu laaggeletterden zijn, mensen met leerproblemen of dyslexie. Dankzij het gemak van de gsm is het mogelijk om de k-Reader overal toe te passen, waar je ook bent. Wanneer je het oordopje gebruikt, hoeft niemand van deze handicap iets merken.

Contact met vrienden

Dat je met je vrienden naast geluid ook contact in beeld kunt maken, is niet nieuw. Sony Ericsson komt met een toestel (Xperia X10) dat de gezichten van vijf van je vrienden herkent en deze direct koppelt aan het adressenboek. Alles wat je deelt met een persoon kun je dankzij de samenwerking met Google Android 1.6 op één plek beheren (gesprekken, e-mail, Facebook, Twitter). Er zijn overigens meer merken die met het besturingssysteem Google Android op de markt komen.

Prepaid of abonnement?

Prepaid

Het woord ‘prepaid’ verklaart al waar het om gaat: je betaalt vooruit. Een prepay gsm is een telefoon die je kunt kopen, maar je kunt er niet meteen mee bellen. Voor het bellen betaal je van tevoren een bepaald bedrag (vanaf 10 euro). Dit beltegoed kun je via een telefoonkaart kopen, maar je kunt je telefoon ook telefonisch (mobiel) of via het internet opwaarderen.
Dit laatste is erg handig, want je hoeft voor het opwaarderen van je beltegoed de deur niet uit. De telefoonkaart werkt aan de hand van de code. Als je deze code intoetst, wordt het tegoed bijgeschreven. Mobiel opwaarderen kan via een telefonische verbinding met je bank of via het internet. Als je weinig belt, is een prepay telefoon een goede optie. Je hoeft namelijk geen (maandelijkse) abonnementskosten te betalen.
Als je de mobiele telefoon vaak gebruikt, is een abonnement een betere keuze.
Prepaid bellen is daarnaast ook vooral geschikt voor mensen die niet het risico willen lopen om achteraf geconfronteerd te worden met een torenhoge telefoonrekening.

Abonnement

Als je regelmatig gebruik maakt van je mobiele telefoon, is het verstandig op zoek te gaan naar een voordelig abonnement. Een abonnement kan er heel verschillend uitzien. Het prijskaartje hangt van je keuzes af. Voor een abonnement betaal je maandelijks een vast en/of variabel bedrag.
Een abonnement kan bestaan uit een aantal afspraken. Je kunt bijvoorbeeld voor een vast maandelijks bedrag 100 belminuten gebruiken. Ga je over dit bedrag heen, dan betaal je daar een extra vergoeding voor.
Het aantal belminuten (en de hoeveelheid smsÂ’jes) kan heel verschillend zijn. Daarom moet je eerst weten hoeveel je gemiddeld per maand belt. Als je dat weet, kun je een prima vergelijking maken. Hiervoor zijn er verschillende websites beschikbaar.
Veel gsm-abonnementen geven royale cadeaus weg, variërend van gratis telefoons en/of gratis belminuten tot grotere cadeaus, bijvoorbeeld een iPod, xbox of playstation portable (psp). Het zijn fantastische geschenken, maar ga eerst goed na of je de kosten van deze cadeaus terugziet in de vergoedingen die je uiteindelijk moet betalen. Je kunt in plaats van een cadeau ook kiezen voor een hoge korting op de belkosten.

Providers

In Nederlanders zijn verschillende providers actief op het gebied van mobiele telefonie.
Je kunt de aanbieders in twee categorieën splitsen: de providers met een eigen netwerk en service providers.
Een service provider heeft geen eigen gsm netwerk, maar koopt die ruimte in op een ander netwerk.
De grootste mobiele aanbieders zijn KPN, Vodafone, T-Mobile en Telfort. Een bekende Nederlandse service provider is Debitel.

KPN

KPN is de oudste en grootste aanbieder van mobiele telefonie in Nederland. Zij begon als staatsbedrijf PTT en had naast de telefoondienst ook een postafdeling. De post is ondergebracht bij TNT en de telefoondiensten bleven. KPN heeft ongeveer 20,8 miljoen klanten in Nederland, Duitsland en België.

Vodafone

Eén van de laatste toepassingen van Vodafone is televisie kijken op je mobiel. Je moet wel in het bezit zijn van een UMTS toestel. Je kunt er ook mee ‘beeldbellen’. Je kunt je gesprekspartner in dat geval dan ook zien. Vodafone is met 4 miljoen aansluitingen de op één na grootste aanbieder in Nederland.

T-Mobile

T-Mobile is van origine een Duits bedrijf. In 1999 nam het bedrijf de naam T-Mobile aan. In Duitsland heeft ze ongeveer 39 miljoen klanten. Toen het bedrijf in 2002 BEN overnam, heeft zij ook de Nederlandse markt bereikt. Inmiddels heeft het bedrijf 2 miljoen Nederlandse klanten.

Telfort

Telfort werkt sinds 2005 samen met KPN. Als je met Telfort belt, bel je ook via het gsm netwerk van KPN.

Debitel

De Nederlandse Debitel is een dochteronderneming van het Duitse Debitel AG. Het heeft geen eigen gsm netwerk, maar biedt diensten aan op een aantal gevestigde Nederlandse mobiele netwerken: KPN, Vodafone en Telfort. Het Nederlandse Debitel heeft 1 miljoen klanten.

Simlock

Als je gebruik wilt maken van een prepay telefoon, is deze meestal simlockvrij, waardoor je een simkaart direct in het mobieltje kunt gebruiken.
Een simlock is een blokkade die voorkomt dat de bezitter van het mobieltje een andere simkaart inbrengt (van een andere telefoonprovider). Wanneer je een telefoon krijgt in combinatie met het afsluiten van een abonnement, kun je er van uitgaan dat deze telefoon niet simlockvrij is. Telefoonproviders bieden telefoons vaak gratis of goedkoop aan om de klant langer aan zich te kunnen binden.
Na één of twee jaar kun je de simlock laten deblokkeren met behulp van een code. Met deze code maak je het mobieltje simlockvrij. Je kunt dit ook tussentijds aan je provider verzoeken, maar dan moet je waarschijnlijk een hoge vergoeding betalen. Meestal zitten mensen dan ook de periode, die ze zijn aangegaan voor het abonnement, uit bij de provider waar ze een overeenkomst mee hebben.
Je kunt de simlock ook op andere manieren verwijderen. Dat wordt gedaan door diverse adressen (Videoland, de zwarte markt, via internet of gsm zaken).
Als je dit zonder toestemming van je provider (tussentijds) doet, vervalt de garantie van de telefoon automatisch. Je hebt geen zekerheid dat het verwijderen van het simlock dusdanig schade aan het toestel brengt, waardoor je telefoon het niet meer goed doet.
Het is overigens niet verboden om de simlock te verwijderen. Je bent immers zelf eigenaar van je telefoon.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over mobieltje kopen

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!